0800 64 600 hallo@officeangels.be

10 Verbazingwekkende freelancer mythes eindelijk ontkracht

Over Freelancers zijn zoveel mythes bekend, wij willen die bij Office Angels graag ontkrachten

Auteur: Ilse Van Vaerenewyck

Ilse Van Vaerenewyck is een Office en Marketing Angel bij Office Angels, gevestigd op Tenerife sinds de zomer van 2023. Ze werkt als Virtual Assistant en ondersteunt klanten bij hun administratieve taken. Daarnaast draagt ze bij aan het schrijven van inhoud voor zowel klantenblogs als de Office Angels-website.

12/09/2024

Freelancers zijn tegenwoordig een essentieel onderdeel van de arbeidsmarkt. Ze bieden flexibiliteit, expertise en een breed scala aan diensten aan bedrijven van elke omvang. Toch zijn er nog steeds veel misvattingen over freelancers en hun rol binnen bedrijven. In deze blogpost ontkrachten we 10 veelvoorkomende mythes over freelancers en laten we zien waarom het werken met freelancers, zoals die van Office Angels, je bedrijf enorm kan versterken. Wij bieden niet alleen administratieve freelancers, maar ook experts in marketing, legal, sales, IT en trainingen. 

1: Freelancers zijn niet betrouwbaar 

Deze mythe suggereert dat freelancers niet dezelfde toewijding of verantwoordelijkheid tonen als fulltime medewerkers, voornamelijk omdat ze geen vaste baan hebben en vaak op afstand werken. Bedrijven kunnen het idee hebben dat freelancers minder beschikbaar zijn in noodsituaties, deadlines niet halen, of dat ze het risico lopen om zomaar te verdwijnen zonder hun werk af te ronden. Er wordt ook verondersteld dat freelancers hun werk minder serieus nemen omdat ze tegelijkertijd aan meerdere projecten werken en daardoor hun aandacht verdelen.

De waarheid: Freelancers zijn vaak juist zeer betrouwbaar en professioneel. Omdat ze werken als zelfstandigen, is hun reputatie cruciaal voor hun succes. Bij Office Angels begrijpen we dat. Onze hybride en virtuele assistenten worden bijvoorbeeld zorgvuldig gescreend om ervoor te zorgen dat ze betrouwbaar zijn en werk van hoge kwaliteit leveren. Bovendien zijn ze gewend om vaak op afstand te werken en gebruik te maken van de nieuwste tools voor communicatie en projectbeheer. Hun doel is om waarde te leveren en lange-termijnrelaties met hun klanten op te bouwen. 

2: Freelancers zijn te duur 

De veronderstelling hier is dat freelancers hoge uurtarieven hanteren, wat bedrijven ontmoedigt om hen in te huren. De perceptie is dat het goedkoper zou zijn om een fulltime medewerker in dienst te nemen, omdat zij vaste uren werken en meer beschikbaar zijn voor verschillende taken. Deze mythe gaat ervan uit dat freelancers alleen betaalbaar zijn voor grote bedrijven met ruime budgetten, terwijl kleinere bedrijven het zich niet zouden kunnen veroorloven om deze professionals in te huren.

De waarheid: Freelance mederwerkers kunnen juist een kostenefficiënte oplossing zijn, vooral omdat je alleen betaalt voor het werk dat wordt verricht. In plaats van een fulltime werknemer met bijbehorende sociale lasten en voordelen, huur je een freelancer in op projectbasis of voor een bepaald aantal uren. Bij Office Angels kun je freelancers vinden die aansluiten bij je budget, en je kunt hun diensten afstemmen op je specifieke behoeften, of het nu gaat om administratieve taken, marketing, juridische ondersteuning, sales, IT of trainingen. Lees hiervoor zeker de vorige blog van Vincent https://officeangels.be/2024/08/28/het-abc-van-werken-boost-productiviteit/

3: Freelancers kunnen alleen eenvoudige taken uitvoeren 

Een veelvoorkomend vooroordeel is dat freelancers enkel goed zijn voor eenvoudige, repetitieve of administratieve taken die geen grote expertise vereisen, zoals dataverwerking, administratieve ondersteuning of het beheren van sociale media. Dit stereotype impliceert dat freelancers niet beschikken over de vaardigheden of kennis om complexere of strategische taken uit te voeren, zoals het ontwikkelen van marketingstrategieën, het beheren van complexe IT-projecten of het bieden van juridisch advies.

De waarheid: Freelancers kunnen veel meer dan alleen administratieve taken. Ze brengen vaak gespecialiseerde kennis en ervaring mee in vakgebieden zoals marketing, juridische ondersteuning, sales, IT en training. Wij bij Office Angels bieden freelancers aan die expert zijn in hun vakgebied en complexe projecten kunnen uitvoeren, van het opstellen van juridische documenten tot het ontwikkelen van geavanceerde marketingcampagnes of het implementeren van IT-systemen.  

Onze Angels bieden graag helpende handen om zo ook de mythe over freelance werk te ontkrachten

4: Freelancers zijn niet betrokken bij het bedrijf 

Deze mythe gaat ervan uit dat freelancers, omdat ze vaak op afstand werken en geen vaste medewerkers zijn, geen echte binding met het bedrijf hebben waarvoor ze werken. Dit beeld wordt versterkt door de overtuiging dat freelancers niet voldoende kennis opbouwen over het bedrijf, de interne processen of de bedrijfscultuur. Men gelooft dat freelancers geen persoonlijke betrokkenheid of emotionele investering in de groei en het succes van het bedrijf hebben, in tegenstelling tot vaste medewerkers die volledig geïntegreerd zijn in het team.

De waarheid: Freelancers kunnen net zo betrokken zijn als interne medewerkers. Ze nemen de tijd om je bedrijf te leren kennen, ongeacht of ze werken op het gebied van marketing, juridische zaken, sales of IT. Door duidelijke communicatie en regelmatige updates kunnen freelancers volledig integreren in je team, zelfs op afstand. Ze begrijpen dat het leveren van waarde voor jouw bedrijf essentieel is voor een succesvolle samenwerking op de lange termijn. 

5: Freelancers zijn moeilijk te vinden 

Er is een veelgehoorde veronderstelling dat het vinden van de juiste freelancer een tijdrovende en complexe taak is. Bedrijven vrezen dat het een langdurig proces is om een freelancer te vinden die over de juiste vaardigheden en ervaring beschikt, en die bovendien goed past bij de specifieke bedrijfsbehoeften en -cultuur. Deze mythe voedt het idee dat er geen betrouwbare of toegankelijke platformen zijn om snel gekwalificeerde freelancers te vinden, wat leidt tot een algemene angst om freelancers in te huren.

De waarheid: Platforms zoals Office Angels maken het vinden van gekwalificeerde freelancers eenvoudig en snel. Dankzij ons uitgebreid netwerk van freelancers in verschillende vakgebieden kunnen we snel een match vinden voor jouw project. Of je nu een freelancer nodig hebt voor administratieve ondersteuning, marketing, juridische zaken, sales, IT of training, bij Officeangels.be kun je gemakkelijk zoeken op basis van expertise en ervaring. 

6: Freelancers werken niet zo hard als vaste medewerkers 

Deze mythe houdt in dat freelancers, omdat ze meerdere klanten hebben, minder toewijding tonen aan een specifiek project en niet dezelfde inzet leveren als een fulltime medewerker. Bedrijven denken vaak dat freelancers minder gemotiveerd zijn om hun best te doen, omdat ze niet dezelfde langdurige baanzekerheid hebben. Er is ook een overtuiging dat freelancers, omdat ze vaak op afstand werken, de discipline of werkethiek missen die wordt verwacht van iemand die fysiek aanwezig is op kantoor.

De waarheid: Freelancers zijn vaak net zo toegewijd, zo niet meer. Ze werken op basis van hun reputatie en tevredenheid van klanten, wat betekent dat ze zeer gemotiveerd zijn om hoge kwaliteit te leveren en deadlines te halen. We selecteren freelancers die bekendstaan om hun professionaliteit en harde werk. Onze Angels begrijpen dat jouw succes hun succes is, en ze werken hard om de verwachtingen te overtreffen, of het nu gaat om salesondersteuning, IT-projecten of juridische kwesties. 

7: Freelancers bieden geen langetermijnoplossingen 

Deze mythe impliceert dat freelancers alleen geschikt zijn voor kortetermijnprojecten en tijdelijke oplossingen, en dat ze niet betrokken kunnen zijn bij langetermijnplannen of -strategieën van een bedrijf. Er wordt gedacht dat freelancers niet beschikbaar of geïnteresseerd zijn in langdurige samenwerkingen, en dat ze na het afronden van een project geen verdere bijdrage kunnen leveren. Dit voedt de angst dat bedrijven geen duurzame waarde kunnen halen uit het inhuren van freelancers.

De waarheid: Veel freelancers werken langdurig samen met hun klanten en worden een integraal onderdeel van het team. Bij Office Angels streven we ernaar om langdurige samenwerkingen aan te gaan, waarbij we voortdurend willen bijdragen aan de groei en ontwikkeling van een bedrijf. Of het nu gaat om doorlopende marketingcampagnes, juridische ondersteuning of IT-onderhoud, onze Angels kunnen langetermijnoplossingen bieden die de continuïteit van je bedrijf ondersteunen. 

8: Freelancers zijn minder gekwalificeerd dan vaste medewerkers 

Hier speelt de gedachte dat freelancers freelancen omdat ze geen vaste baan kunnen vinden, wat leidt tot het idee dat ze niet dezelfde kwalificaties, opleiding of ervaring hebben als fulltime medewerkers. Er wordt vaak aangenomen dat freelancers freelancen vanwege een gebrek aan andere kansen, waardoor ze worden gezien als minder capabele of minder competitieve professionals in vergelijking met traditionele werknemers.

De waarheid: Veel freelancers hebben juist gekozen voor een freelance carrière omdat ze expert zijn in hun vakgebied en op zoek zijn naar meer flexibiliteit of afwisseling in hun werk. Bij Office Angels werken we met freelancers die stuk voor stuk hooggekwalificeerd zijn in hun vakgebied, of dat nu marketing, juridische ondersteuning, sales, IT of trainingen betreft. Ze hebben vaak jarenlange ervaring en brengen waardevolle expertise mee naar elk project dat ze uitvoeren. 

9: Freelancers passen niet bij de bedrijfscultuur 

Veel bedrijven geloven dat freelancers moeilijk te integreren zijn in de bedrijfscultuur, omdat ze niet dagelijks fysiek aanwezig zijn en mogelijk voor meerdere bedrijven werken. Er is een misvatting dat freelancers geen interesse hebben in de normen en waarden van het bedrijf, en dat ze zich minder verbonden voelen met de missie en het team. Dit leidt tot de angst dat freelancers niet op dezelfde manier kunnen samenwerken als interne medewerkers en dat ze niet goed kunnen functioneren binnen de bestaande bedrijfsstructuur.

De waarheid: Freelancers van weten hoe ze zich snel kunnen aanpassen aan verschillende bedrijfsculturen. Onze engeltjes zijn gewend om in verschillende omgevingen te werken en nemen de tijd om de normen en waarden van een bedrijf te leren kennen. Dankzij heldere communicatie en regelmatige samenwerking kunnen ze een belangrijke rol spelen in je team, ongeacht of het gaat om het beheren van juridische documenten, het optimaliseren van marketingprocessen of het verzorgen van IT-oplossingen. 

10: Freelancers kunnen interne medewerkers vervangen 

Bedrijven vrezen soms dat het inhuren van freelancers kan leiden tot spanningen of onzekerheid binnen het bestaande personeelsbestand. De mythe is dat freelancers een goedkopere vervanging vormen voor fulltime medewerkers, en dat hun komst betekent dat vaste banen in gevaar komen. Er is ook de angst dat freelancers op lange termijn de voorkeur krijgen boven interne medewerkers, omdat ze flexibel en goedkoper zijn, wat kan leiden tot een afname van het vertrouwen en de motivatie van het vaste personeel.

De waarheid: Freelancers zijn een aanvulling op je team, niet een vervanging. Ze bieden gespecialiseerde vaardigheden die je interne medewerkers misschien niet hebben, waardoor ze bepaalde taken of projecten kunnen uitvoeren zonder de noodzaak van het aannemen van extra fulltime personeel. Of je nu tijdelijke versterking nodig hebt op het gebied van marketing, juridische zaken, sales of IT, wij bieden freelancers die kunnen samenwerken met je interne team om specifieke behoeften in te vullen zonder je vaste werknemers te vervangen. 

Conclusie 

Freelance mederwerkers bieden bedrijven een flexibele, kostenefficiënte en zeer deskundige oplossing voor een breed scala aan taken. Veel van de mythes die over freelancers bestaan, zijn gebaseerd op misverstanden of achterhaalde ideeën over werken op afstand. In werkelijkheid kunnen onze freelancers van Office Angels  je bedrijf op vele manieren versterken, of het nu gaat om administratieve ondersteuning, marketing, juridische zaken, sales, IT of trainingen. 

Freelancers zijn betrouwbare, professionele partners die je kunnen helpen groeien en je bedrijf naar een hoger niveau kunnen tillen. Het is tijd om de mythes achter ons te laten en de echte voordelen van samenwerken met freelancers te omarmen! Kijk op onze website voor meer informatie officeangels.be

Ongetwijfeld wil je deze ook lezen…

0 Comments

Submit a Comment