+3215151860 hallo@officeangels.be

10 tips om je cashflow te optimaliseren (deel 1)

Office Angels en business angels kunnen je helpen om je cashflow te optimaliseren

Auteur: Vincent Van Leemputten

Vincent Van Leemputten is ondernemer sinds 2008 en is Aartsengel bij Office Angels, zijn vijfde project. Hij heeft al drie van zijn bedrijven met succes verkocht. In 2023 werd zijn inzet samen met het Office Angels-team erkend toen ze de titel UNIZO Beloftevolle Kmo van Vlaams-Brabant en Brussel wonnen.

06/05/2022

De levensader van je zaak

Cashflow kan beschouwd worden als de levensader van je onderneming. Het is cruciaal om voldoende financiële middelen te hebben om je bedrijfsactiviteiten voort te zetten. Een snelle omzetting van verkopen naa

r liquide middelen vergroot je capaciteit om rekeningen te voldoen en biedt meer kansen voor investeringen in bedrijfsgroei. Een gezonde cashflow is daarom essentieel. In een ideale wereld betalen klanten onmiddellijk, blijven verkopen stabiel en is de inkomstenstroom groter dan de uitgaven. De realiteit wijkt echter vaak af van dit scenario. Gelukkig bestaan er verschillende strategieën om je cashflow te verbeteren. Hier volgen tien tips om in overweging te nemen.

Wat is cashflow en waarom is die belangrijk?

Het is essentieel om te begrijpen wat cashflow inhoudt. Cashflow verwijst naar het geld dat een bedrijf binnenkomt en verlaat. Voor elke onderneming is een stabiele cashflow cruciaal. Wanneer je cashflow suboptimaal is, bijvoorbeeld doordat klanten laat of helemaal niet betalen, kunnen er tekorten in je boekhouding ontstaan. Dit kan leiden tot problemen met het nakomen van je financiële verplichtingen, iets wat je uiteraard wilt vermijden. Volg deze tips om je cashflow te verbeteren en zorg voor een financieel gezonde onderneming.

1. Stuur onmiddellijk facturen 

Het levensbloed van een kleine onderneming is verkoop en facturering. Je wordt niet betaald als je geen facturen stuurt. Dat is alles wat er bij komt kijken. 

Zorg dat je bovenop de facturering van al je klanten zit. Zodra je facturen verstuurt, des te eerder zul je betaald worden. Overweeg het gebruik van een cloud-gebaseerde boekhoudsoftware met visueel aantrekkelijke, eenvoudig te maken facturen als je huidige facturatie procedure tijdrovend is. Als het om online facturatie software gaat, zijn het Belgische Billit en Nederlandse Exact Online twee goede voorbeelden. Beide kunnen je facturatie proces versnellen en zo ook je cash flow vergroten.

Een man zit bezorgd achter zijn laptop. Office Angels zullen hem helpen om zijn cashflow weer op peil te brengen.
Een jonge man zit verontrust te staren naar het resultaat van zijn cashflow. Office Angels zullen hem helpen zodat hij niet meer ongerust hoeft te zijn.

2. Laat jouw klanten tijdig betalen

Een andere tip om je cash flow te vergroten is je klanten hun facturen op tijd te laten betalen. We weten dat dit gemakkelijker gezegd dan gedaan is, maar er zijn tal van praktische strategieën om de kans te vergroten dat je facturen sneller betaald worden. Hier zijn enkele van onze beste tips voor facturering:

Volg op met factuur herinneringen

Zorg ervoor dat je je klanten eraan herinnert wanneer hun facturen verschuldigd zijn. Stuur e-mail herinneringen een paar dagen voordat de factuur verschuldigd is, op de dag dat de factuur verschuldigd is, en een paar dagen daarna. Als ze nog steeds niet betaald hebben, bel je ze op en blijf je herinneringen sturen. Veel boekhoudprogramma’s en facturatie software hebben ingebouwde factuurherinneringen die je automatisch naar te laat betalende klanten kunt sturen.

Geef je klanten stimulansen

Overweeg een korting aan te bieden aan klanten die hun facturen vóór een bepaalde tijd betalen. Als je factuurtermijnen Net 30 zijn (30 dagen na verzending van de factuur verschuldigd), maar je wilt echt dat je klanten binnen een week na ontvangst van hun factuur betalen, bied dan een kleine korting aan. Klanten die op een deal uit zijn zullen eerder geneigd zijn hun facturen sneller te betalen, wat betekent dat je sneller geld krijgt.

Breng een boete voor te late betaling in rekening

Een andere sleutel tot succesvol factureren is het voeren van een sterk facturatie beleid. Kies een consequent tijdstip waarop facturen verschuldigd zijn (bijvoorbeeld, verschuldigd bij ontvangst, Net-15, Net-30, enz.) en houd je eraan. Je kunt zelfs nog een stap verder gaan en een specifieke vervaldatum opnemen om verwarring uit te sluiten. Laat een boete op te late betaling instellen voor klanten die de vervaldatum overschrijden. Niet alleen vergroot dit je kansen om je geld te krijgen, maar het onderscheidt je ook als een professional.

Als het gaat om boetes voor te late betaling, wees dan openhartig over de boete, wanneer ze zal worden aangerekend, en hoeveel ze zal bedragen. Je kunt dit vaak vermelden in de voorwaarden op je factuur. Doe wat onderzoek naar hoe een typisch boetebeleid voor te late betaling er in jouw bedrijfstak uitziet, voordat je er zelf één invoert. 

Overweeg factoring

Als de bovenstaande strategieën niet werken, of als je meteen geld nodig hebt, is factoring een andere optie. Factoring van facturen is het proces waarbij je je onbetaalde facturen aan een bedrijf verkoopt in ruil voor onmiddellijk geld. De factoringmaatschappij neemt een klein deel van het geld dat je verdient, maar de beloning is dat je niet vastzit aan het wachten op klanten. Bespreek de mogelijkheden met jouw bank. 

3. Prijsverhogingen 

Als je cash flow eronder lijdt, kan het tijd zijn om te overwegen de prijzen van je producten of diensten te verhogen. Overweeg het volgende: 

  • Hoeveel vragen mijn concurrenten? 
  • Zijn de kosten van apparatuur of inventaris gestegen? 
  • Hoeveel mensen heb ik nodig om mijn inventaris samen te stellen of diensten te verlenen? 
  • Weerspiegelen mijn prijzen de tijd die ik besteed aan de ontwikkeling van mijn producten? 
  • Zijn mijn prijzen overdreven laag? Lijken mijn producten goedkoop of waardevol? 
  • Je wilt een evenwicht vinden tussen je prijzen concurrerend houden en voldoende gecompenseerd worden voor het harde werk van jou en je medewerkers. Je wilt omzet maken, maar je wilt aan het eind van de dag ook winst maken. Je kunt jezelf te kort doen als je prijzen te laag zijn. Lagere kosten kunnen je organisatie soms minder gekwalificeerd doen lijken. 

Ook al lijken je prijzen op dit moment aanvaardbaar, het is belangrijker dan ooit om de huidige marktprijzen en trends in de gaten te houden en zo nodig bij te sturen. Als gevolg van de door de pandemie veroorzaakte aanbodbeperkingen op alles van voedsel tot bouwbenodigdheden, hebben bedrijven hun uitgaven zien stijgen. Als je je prijs niet aanpast aan deze hogere kosten kan dat de ondergang voor je bedrijf betekenen. Hoewel je je klanten nog steeds concurrerende prijzen wilt bieden, is het ook van cruciaal belang de tarieven te verhogen als dat nodig is om de cash flow te verbeteren en je bedrijf draaiende te houden.

4. Vergroot de afzetmarkt

Een andere manier om je positieve cash flow op te krikken is het bedenken van nieuwe inkomstenstromen. Verzamel je dream team, pak een kop koffie, en brainstorm over vernieuwende strategieën om je afzetmarkt uit te breiden. Om je op weg te helpen, volgen hier een paar frisse verkoopmogelijkheden: 

Voeg nieuwe producten of diensten toe 

Overweeg de huidige spullen of diensten die je levert en of er nog meer spullen of diensten zijn waarvan je denkt dat ze goed bij je bedrijf zouden passen. Denk buiten de kaders en overweeg alternatieve bronnen van inkomsten. 

Voor de zomer zou je koffiehuis zelfgemaakte limonade kunnen gaan serveren, of je event bedrijf zou een schoonmaakdienst kunnen toevoegen om de inkomsten te verhogen. Als je werkplaats niet in gebruik is, kun je misschien de enorme buitenruimte verhuren voor feesten en evenementen in het weekend. Bedenk vernieuwende strategieën om inkomsten voor je bedrijf te genereren, wat de cash flow ten goede zal komen. 

Gebruik een crisis om jezelf opnieuw uit te vinden

Ga na hoe de pandemie je bedrijf beïnvloed heeft bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Heeft de epidemie je gedwongen je restaurant te sluiten? Zie je minder consumenten in je winkel? Onderzoek hoe COVID je bedrijf heeft beïnvloed en kom met nieuwe ideeën die inkomsten genereren. 

Als je restaurant het moeilijk heeft, denk dan na over de invoering van afhaal of bezorg mogelijkheden, of zelfs over de verkoop van “take and bake” artikelen of lokale groenten en producten om in de winkel te verkopen. Overweeg, als je een fysieke winkel bezit, een online zaak te starten. Je kunt je inkomende cashflow mogelijk vergroten door een paar nieuwe artikelen of diensten toe te voegen. 

Fris je marketingstrategie op 

Als je producten momenteel uitstekend zijn, overweeg dan je marketinginspanningen uit te breiden. Overweeg frisse benaderingen om je bedrijf bekend te maken. Overweeg of er extra groepen zijn die baat kunnen hebben bij wat je bedrijf te bieden heeft. Het vergroten van je klantenbestand is een uitstekende methode om je cashflow te vergroten. 

Moedig klanten aan meer aankopen te doen. Je huidige consumenten ertoe brengen meer uit te geven is een andere goede methode om je cash flow te verbeteren. Er zijn twee benaderingen om dit te doen: 

  • Bundel dingen: Bevorder hogere uitgaven door verwante artikelen samen te verkopen. Je kan dit principe van upselling zowel fysiek als online toepassen. Vb.: koop een fototoestel en krijg de batterijen erbij met 5% korting. 
  • Promoot verwante producten: Adverteer extra producten waarin de koper “geïnteresseerd kan zijn” of die “anderen gekocht hebben” als je een eCommerce platform gebruikt.

Vergeet jouw trouwe klanten niet

Een andere geweldige manier om je markt uit te breiden is door tevreden klanten het voor je te laten doen. Moedig trouwe klanten aan door kortingen te geven of beloningsprogramma’s uit te voeren, zoals stempelkaarten voor meerdere aankopen. Overweeg ook een verwijzingsprogramma in te voeren. Zo kun je je trouwe klanten aanmoedigen om je bedrijf voor je te laten groeien door mond-tot-mondreclame. Ecommerce platformen zoals Shopify, Lightspeed en het Belgische Tilroy hebben zelfs Omnichannel-oplossingen waar jouw klanten hun Loyalty-punten zowel online als in de winkel kunnen sparen. Handig toch.

5. Evalueer de bedrijfsuitgaven opnieuw

De cash flow beheren gaat er niet alleen om meer geld in je zaak te krijgen. Het is ook belangrijk om het geld dat je bedrijf verlaat zo veel mogelijk te verminderen. Hier zijn vier tips om de bedrijfsuitgaven van je bedrijf te verminderen zodat je meer geld overhoudt.

Onnodige uitgaven schrappen

Kijk zorgvuldig naar je kasstroomoverzicht en analyseer de bedrijfsuitgaven van je bedrijf. Stel jezelf deze twee vragen:

Zijn deze uitgaven noodzakelijk?

Als ze noodzakelijk zijn, is er dan een goedkoper alternatief? 

Overweeg je huidige uitgaven zorgvuldig. Schrap alles wat overbodig is en probeer de noodzakelijke uitgaven zo veel mogelijk te beperken. Het lijkt misschien moeilijk om te doen, maar jij (en je portemonnee) zullen je veel beter voelen als je weet dat je je geldstroom en uitgaven effectief beheert.

Opgelet: goedkoper betekent niet altijd beter. Vooral niet als je diensten inhuurt van freelancers of leveranciers. Soms geef je beter wat meer uit, om uiteindelijk het werk in half de tijd opgelost te zien. 

Stroomlijn je bedrijfsprocessen

Een ander belangrijk aspect van het beheren van je geldstroom is ervoor zorgen dat je bedrijf zo efficiënt mogelijk werkt. Richt je op tijdsbesparing, niet alleen op kostenbesparing. Analyseer al je huidige bedrijfsprocessen en beoordeel hoe efficiënt het huidige proces is om te zien of er een manier is om dat proces te versnellen.

Misschien betekent dat het implementeren van boekhoudsoftware om sneller facturen te sturen of het heroverwegen van het inventarisatieproces van je werknemers. Door tijd efficiënt te gebruiken kun je meer gedaan krijgen, minder uitgeven aan lonen, en buitensporig veel overwerk vermijden (dat een enorme deuk in de cashflow van je bedrijf kan slaan).

Koop meer efficiënte uitrusting

Een manier om de snelheid en efficiëntie van je bedrijf te verhogen is door betere, bijgewerkte technologie en apparatuur aan te schaffen. Hoewel de aanschaf van de apparatuur aanvankelijk wat kan kosten, bespaar je tijd, waardoor de loonkosten dalen. Dit kan ook leiden tot verhoogde productie of de mogelijkheid om extra projecten aan te nemen, wat leidt tot meer binnenkomend geld.

Overweeg uitrusting te leasen

Als je niet genoeg geld hebt om materieel te kopen, of als je niet in aanmerking komt voor een werkkapitaal lening, kan het de moeite waard zijn te overwegen materieel te leasen. In het algemeen raden we het leasen van uitrusting af, omdat het duur kan worden. Maar in sommige situaties kan leasen een haalbare oplossing zijn. Je verliest het voordeel dat je de apparatuur als vaste activa voor je bedrijf hebt, maar je kunt lagere maandelijkse betalingen krijgen, en dat is misschien wat je nodig hebt om je cash flow onder controle te houden.

Welke oplossingen ken jij nog om cashflow te optimaliseren? Schrijf het hieronder in de comments.

>> Lees zeker het vervolgdeel over cashflow


Vincent Van Leemputten is de CEO van Office Angels
Vincent Van Leemputten

Vincent Van Leemputten is ondernemer sinds 2008 en is momenteel Aartsengel bij Office Angels, zijn vijfde project. Hij heeft al drie van zijn bedrijven met succes verkocht. In 2023 werd zijn inzet samen met het Office Angels-team erkend toen ze de titel UNIZO Beloftevolle Kmo van Vlaams-Brabant en Brussel wonnen.

Ongetwijfeld wil je deze ook lezen…

0 Comments

Submit a Comment