+3215151860 hallo@officeangels.be

Is Getting Things Done nog actueel?

Geschreven door Vincent Van Leemputten

09/05/2022

Wat is Getting Things Done?

David Allen’s Getting Things Done is een van de best verkochte zelfhulpboeken aller tijden. Is het, met miljoenen verkochte exemplaren en veel succesverhalen, nog steeds belangrijk? Wie zou het boek moeten lezen? 

Het GTD proces is bekend om hoe het mensen helpt hun werk te beheren, en miljoenen mensen over de hele wereld hebben er baat bij het te gebruiken en het aan hun eigen situatie aan te passen. Door te veranderen hoe je denkt over een taak of een nieuwe e-mail die binnenkomt, kun je veel tijd besparen. Het doel van het boek Getting Things Done is je te helpen de manier waarop je over deze situaties denkt te veranderen en je een plan te geven voor al het nieuwe dat in je dag opkomt. 

Voor mensen die nieuw zijn met GTD, beginnen we met een kort overzicht van het proces en hoe mensen het nuttig vinden om het te gebruiken om te plannen, te coördineren, en beslissingen te nemen over hoe ze hun tijd de hele dag door besteden.

Coworkers working together in the office with the help of technology

David Allen bracht in 2001 Getting Things Done uit om mensen te helpen met werkstress om te gaan en overzicht te houden over hun taken. Het belangrijkste doel van Getting Things Done (GTD) was om het gemakkelijker te maken taken te kiezen, te ordenen en te beheren. Het boek laat je zien hoe je dit kunt doen met behulp van verschillende werkschema’s die je ook in andere delen van je leven kunt gebruiken. 

Getting Things Done is opgebouwd rond een proces van vijf stappen dat je helpt nieuwe dingen in de juiste categorie te plaatsen. Het proces is door veel mensen geprezen en kan gebruikt worden om een basis te leggen voor alle nieuwe zaken. 

1. Leg vast: “Leg vast wat je interesseert”. (Capture: “Get what you’re interested in.” )

2. Leg uit – “Denk na over wat het betekent”. (Explain – “Think about what it means”)

3. Leg de dingen neer waar ze horen. (Put things where they belong.)

4. Denk erover na – “Herzie vaak” (Think about it – “Review often” )

5. Raak betrokken – “Gewoon doen” (Get involved – “Just do”)

GTD (Getting Things Done) website definities: bron 

Het boek gaat vooral over de vijf stadia, maar David heeft het ook over dingen als de GTD workflow, uitvoering, perspectief, en andere tips om met de workflow te helpen. 

Deze video is een mooie manier om deze vijf stappen te gebruiken. David laat dit in real time zien aan de Nederlandse TV presentatrice Linda Geerdink, wat een leuke manier is om er in een werksetting over te leren.

Het mooie van GTD is dat het op 99 procent van de omstandigheden kan worden toegepast, wat best handig is. 

Door de open benadering van de workflow kan het op een groot aantal uiteenlopende scenario’s worden toegepast en maakt het geen onderscheid naar gelang de hulpmiddelen of hulpbronnen die je ter beschikking staan.

Wat is het aan GTD dat mensen zo aantrekkelijk vinden? 

Daardoor spreekt Getting Things Done een breed scala van mensen aan, waaronder professionals, werknemers, huismoeders -en vaders, studenten, arbeiders, en mensen uit alle lagen van de bevolking. De methodologie zelf bestrijkt een breed scala van toepassingen en kan op allerlei situaties worden toegepast. 

Terwijl veel productiviteitsboeken zich richten op ideeën die specifiek zijn voor een bepaalde periode, ging het er bij GTD om een werkschema op te bouwen dat voor iedereen toepasbaar is. Het proces is wat het is, niet een verzameling handige tips. De praktische aanpak van het boek verleent het een klassieke uitstraling, en het is vergelijkbaar met boeken als The 4-Hour Work Week in termen van tastbaar advies. 

Het voordeel van GTD is dat het, eenmaal geleerd, geïntegreerd kan worden in de werkschema’s of hulpmiddelen van de overgrote meerderheid van de mensen. Het is heel gewoon dat mensen er genoegen in scheppen om GTD aan te nemen en dagelijks in praktijk te brengen. 

Omdat het boek zo veel gelezen wordt, zijn er zelfs verwijzingen naar GTD toegewijden die lid zijn van een religieuze orde.

Ongetwijfeld wil je deze ook lezen…

0 Comments

Submit a Comment