+3215151860 hallo@officeangels.be

Bellen of e-mailen? 5 tips om de beste eerste indruk te maken op een nieuwe klant

Gefrustreerde professional wachtend op een belangrijk telefoongesprek, benadrukt de noodzaak van effectieve telefoondiensten aangeboden door Office Angels.

Auteur: Vincent Van Leemputten

Vincent Van Leemputten is ondernemer sinds 2008 en is Aartsengel bij Office Angels, zijn vijfde project. Hij heeft al drie van zijn bedrijven met succes verkocht. In 2023 werd zijn inzet samen met het Office Angels-team erkend toen ze de titel UNIZO Beloftevolle Kmo van Vlaams-Brabant en Brussel wonnen.

23/10/2023

Als bedrijfseigenaar of verkoper is het altijd een spannend moment om een nieuwe prospect te benaderen. Het is een kans om je netwerk uit te breiden, nieuwe relaties op te bouwen en uiteindelijk meer te verkopen. De vraag hoe je die nieuwe lead moet benaderen, kan echter voor spanning zorgen. Moet je de telefoon pakken en bellen, of moet je een kennismakingsmail opstellen? Elke benadering heeft zijn voor- en nadelen, maar met deze vijf tips kun je de best mogelijke eerste indruk maken op je potentiële nieuwe klant.

Tip #1: Houd rekening met de voorkeursstijl van de lead

Probeer voordat je je eerste stap zet te bepalen hoe de lead graag communiceert. Sommige mensen bellen liever, terwijl anderen liever e-mailen of zelfs sms’en. Deze voorkeur kan worden beïnvloed door factoren zoals leeftijd, beroep of persoonlijke communicatiegewoonten. Als je het niet zeker weet, aarzel dan niet om het de lead rechtstreeks te vragen. Door te beginnen met het communicatiekanaal van hun voorkeur, laat je zien dat je hun tijd en voorkeuren respecteert.

Professional die administratieve taken uitvoert op een laptop met behulp van Office Angels’ ondersteuningsdiensten voor verhoogde efficiëntie in klantcontact.
Laat het routinewerk aan ons over; deze professional verhoogt zijn productiviteit door zich te concentreren op klantcommunicatie, terwijl Office Angels de administratieve details verzorgt.

Tip #2: Houd je boodschap kort en duidelijk

Of je nu belt of een e-mail stuurt, zorg ervoor dat je boodschap kort en bondig is. Vermijd het gebruik van vakjargon of ingewikkelde taal. Richt je in plaats daarvan op het voorstellen van jezelf, je bedrijf en welke waarde je kunt toevoegen aan het bedrijf van de lead. Respecteer hun tijd en houd je bericht onder de vijf minuten voor een telefoongesprek of 250 woorden voor een e-mail.

Tip #3: Personaliseer je introductie

Niets schrikt een potentiële klant sneller af dan een algemene, standaard introductie. Probeer raakvlakken te vinden met de lead en personaliseer je boodschap dienovereenkomstig. Als je bijvoorbeeld hebt gemerkt dat jullie allebei geïnteresseerd zijn in een bepaalde hobby of honkbalteam, vermeld dit dan kort in je bericht. Dit kan helpen om het ijs te breken en je herkenbaarder te maken.

Tip #4: Zorg voor een gepaste follow-up

Als je na je eerste contact niets van de lead hoort, geef dan nog niet op. Misschien hebben ze het druk of zijn ze gewoon vergeten te reageren. Wacht een paar dagen en volg op met een vriendelijk, beleefd bericht waarin je vraagt of ze de kans hebben gehad om je introductie te bekijken. Dit laat zien dat je proactief bent en geïnteresseerd in het opbouwen van een relatie, zonder opdringerig of agressief te zijn.

Tip #5: Houd een positieve houding

Onthoud ten slotte dat niet elke lead een klant wordt, hoe goed je eerste introductie ook is. Raak niet ontmoedigd als de lead niet reageert of je aanbod afwijst. Zie het in plaats daarvan als een kans om te leren en je aanpak voor de volgende lead te verbeteren. Houd een positieve houding en blijf gericht op het opbouwen van relaties en het leveren van waarde aan potentiële klanten.

Conclusie:

Uiteindelijk is er geen pasklaar antwoord op de vraag of een telefoontje of een e-mail een betere aanpak is om jezelf voor te stellen aan een nieuwe lead. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen en uiteindelijk hangt het af van de voorkeuren van de lead en jouw communicatievaardigheden. Met deze vijf tips kun je echter je kansen maximaliseren om een geweldige eerste indruk te maken en een duurzame relatie op te bouwen met potentiële klanten. Vergeet niet om gefocust te blijven op het leveren van waarde en een positieve houding aan te nemen, en je zult ongetwijfeld succes zien in je verkoopinspanningen.

Ongetwijfeld wil je deze ook lezen…

0 Comments

Submit a Comment