+3215151860 hallo@officeangels.be

Van Analoog Naar AI: Een Reis door Tijd en Technologie

De aarde als centraal punt in een circuit, wat de wereldwijde connectiviteit en technologische vooruitgang benadrukt met Office Angels' ondersteuning.

Geschreven door Vincent Van Leemputten

03/01/2024

De mensheid in 5 seconden

In mijn nieuwsbrief op LinkedIn maakte ik een interessante berekening: de leeftijd van onze planeet uitgedrukt in een 24 uursschaal. Ik ben gefascineerd door vergelijkingen die complexe onderwerpen tastbaar en visueel begrijpelijk maken. Volgens mijn schaal zijn de afgelopen 2000 jaar slechts seconden in het bestaan van onze prachtige Moeder Aarde. Deze periode, inclusief de laatste 200 jaar, heeft zeker turbulente tijden gekend, met een merkbare stroomversnelling sinds de Industriële Revolutie. Dit roept vragen op over de impact van onze technologische vooruitgang en de noodzaak van bepaalde innovaties, vooral gezien de milieukosten die daarmee gepaard kunnen gaan.

Reflectie

Aan het begin van dit nieuwe jaar wil ik echter niet bijdragen aan een somber gevoel, maar juist een moment van reflectie bieden. Velen van ons geloven dat AI hun banen niet zal overnemen, maar is het tijd om deze gedachte te heroverwegen en de potentiële positieve impact van AI te verkennen?

Ik heb persoonlijk de overgang van analoog naar digitaal meegemaakt. Ik herinner me nog hoe ik als kind naar muziek luisterde op mijn Sony Walkman en hoe ik een van de eersten was in mijn straat met een eigen pc. Mijn familie had destijds bijgedragen aan de aankoop van een IBM AT-286 met een Hercules Monochroom scherm voor mijn plechtige communie. Met zijn 1024 KB RAM-geheugen en 40 MB harde schijf was het een revolutionair apparaat. Het internet kwam iets later in ons leven, wat ons voor nieuwe keuzes stelde: bellen of surfen.

500 uren video per minuut

Dit alles gebeurde slechts 30 jaar geleden. Kijk nu eens naar de onvoorstelbare groei van technologie – miljoenen servers en miljarden gigabytes aan data over de hele wereld. Terwijl ik dit schrijf, worden per minuut 500 uren aan video-inhoud geüpload op YouTube. Dat betekent dat er per uur 30.000 uren aan nieuwe video’s te bekijken zijn op YouTube. Wie had ooit gedacht dat het internet, ooit beschouwd als een tijdelijke hype, zo’n integraal onderdeel van ons leven zou worden?

Onze KMO’s, net als vele andere bedrijven, staan onder druk in deze snel veranderende wereld. Zoals Professor Joachim De Vos, CEO van Living Tomorrow en TomorrowLab, in zijn boek “Why Innovation Fails” aangeeft, is het belangrijk om innovatief te blijven. Hoewel het geen makkelijke opgave is, is het cruciaal om in deze tijden een stap voor te blijven. Ik onthoud TUNA: Turbulent, Uncertain, New and Ambigue. 

En terwijl onze kinderen snel worden geïntroduceerd in de wereld van AI, groeit ook de behoefte aan herscholing en bijscholing van werknemers. AI biedt niet alleen kansen voor carrièreontwikkeling, maar zal ook leiden tot een betere balans tussen werk en privé, waardoor werknemers zich kunnen focussen op de meer creatieve en strategische aspecten van hun werk. Dit brengt natuurlijk onzekerheid en weerstand met zich mee, maar ik geloof dat we met de juiste aanpak de voordelen kunnen maximaliseren.

Ik ben ervan overtuigd dat geen enkele chatbot of AI-mechanisme de unieke menselijke eigenschappen zoals emotie, empathie en verbondenheid kan vervangen. Deze kwaliteiten blijven essentieel in ons leven. Als CEO van Office Angels kijk ik uit naar een toekomst waarin technologie ons leven verrijkt zonder de essentie van ondernemen te verliezen. Ik blijf alvast hoopvol en kijk met een positieve blik naar wat komen gaat.

Door Vincent Van Leemputten

CEO Office Angels

Ongetwijfeld wil je deze ook lezen…

0 Comments

Submit a Comment